Last update: 2019-04-26A jelenlegi nagyvállalati környezetben a bejövő számlák kiegyenlítésének gyakorlatilag kizárólagos formája a Home Banking rendszereken (banki terminálok) keresztül történő banki átutalás. Az elterjedt vállalatirányítási rendszerek legtöbbjében a standard program funkciók csak a lejárt esedékességu számlák kiválasztására és kilistázására nyújtanak lehetőséget. Az ERP rendszer és a banki rendszerek közötti kapcsolat csak egyedi fejlesztéssel valósítható meg.

A fenti igények kielégítésére cégünk az általunk támogatott két vállalatirányítási rendszerhez (BPCS, MOVEX) kifejlesztette a 'Banki interface' modult, amely kettős feladatot lát el:

  • Az utalásra kijelölt szállítói számlákról előállítja az adott bank által fogadni képes formátumú file-t.
  • A bank által elektronikus formában visszaküldött banki kivonatot bedolgozza az ERP rendszerbe ("lekönyveli a bankot").

A modul működésének lényege, hogy a szállítói számlák (vagy egyéb kötelezettségek) utalásra történő kijelölése a standard funkciók segítségével történik, de a szokásos listákon túl egy AS/400-as állomány is képződik, mely file-transferrel átkerül a PC-s banki terminálra, és a banki szoftver továbbítja azt a bankba. Az utalás tényleges megtörténte után a bankból visszaérkező elektronikus állomány az adatok megfelelő szétválogatását és ellenőrzését követően bedolgozásra kerül (többnyire valamely standard ERP funkció módosított verziójával).

A modul az általunk támogatott két rendszer (BPCS, MOVEX) eddig megjelent verzióihoz termékként (vagyis egyedi testreszabás nélkül) implementálható. Figyelembe véve azonban, hogy az egyes bankoknál használt PC-s banki rendszerek be- és kimeneti adatszerkezete más és más, ezért ez csak olyan bankok esetében teheto meg, amelyekre a banki interface már kifejlesztésre került. Mivel a prOffice Kft. ügyfelei többféle bankkal állnak kapcsolatban, a modul már elkészült a hazai bankok jelentős részéhez (HVB, CIB, CITI, Credit Lyonnais, ING, BB, Raifeissen, K&H, MKB). Ezektől eltérő bankok esetében kismértékű módosítás szükséges, melyet cégünk rövid határidon belül vállal.

Referenciák